Ännu en tenta till minnes

Jag lägger ner pennan för sista gången. Slänger en utmattat blick på högen av papper framför mig och häver mig upp och går med bestämda steg fram emot katedern. Tre papper fyllda med A, B, C, D eller E som noga visar mina svar från tentan. Legitimation? "Behövs inte, jag känner igen dig" säger läraren och ler. Jag går tillbaka till min bänk, samlar ihop pennor, papper och tilltugg, tar min väska och går ut. Ut i solen. Bort från allt...

Det är något alldeles speciellt med att gå ut från en så stor tenta. Veckor av slit och plugg som slutligen utkristalliserats i 5 ynka timmar då "de små grå" får jobba frenetiskt för att försöka frambringa all kunskap som sitter någonstans djupt bakom pannbenet. Och sen är allt plötsligt slut. Allt bara rinner av en. All stress, alla måsten är borta och kvar finns en pirrighet så olikt den som fanns precis innan tentan. Den här pirrigheten innebär motsatsen, frihet. Men samtidigt en upprymdhet över att allt är slut och det starka behovet att behöva ventilera alla ens funderingar och åsikter över tentan.

"Vad skrev du där? Borde det inte varit D på fråga 5? Va tusan ska vi kunna relativa självmordsfrekvenssiffror för?! Måste de alltid lägga de värsta frågorna i början så man blir helt matt?"



Men nu är allt det över. Det var faktiskt en bra tenta, bortsett från några knäppa frågor. Vill dock, som vanligt, påpeka att de ofta dock frågar om väldigt detaljerade och inte sällan ovidkommande saker. Visst är det saker som man kanske kan och har hört - men ofta finns det så många fler relevanta frågor som aldrig får se tentamorgonens ljus. Vilket är synd. Stor eloge till T9 som har en tentagenomgång efter tentan där vi elever får reda på svaren på alla frågorna samt får argumentera varför vissa frågor inte alls borde få finnas med eller fler svarsalternativ borde vara rätt. Underbart! Dessutom slipper man sitta på nålar i en vecka för att vänta på resultatet då man kan rätta sin tenta där direkt. Men det återstår dock att se vilka frågor som beslutas strykas eller ändras vilket i så fall kan inbringa lite fler rätt. :)

Det känns därför också skönt att redan kunna säga att jag är godkänd och kan fortsätta vidare till nästa termin efter sommaren. Dessutom kräver mitt sommarjobb som underläkare i psykiatri att denna terminen är godkänd så det har varit lite extra press.

Nu framför mig ligger 4 underbart lediga dagar med Valborgsfirande och flytt tills nästa kurs startar!

Slut på tentaplugg - dags att hålla tummarna

Nu får det vara slut på pluggandet. Har pluggat sedan 8-9 imorse tills för en halvtimme sedan och hjärnan känns som potatismos. Dags att lägga sig och försöka varva ner. Kanske någon lugn musik kan hjälpa?

Imorgon gäller det i alla fall! Egentligen känns det som man kan väldigt mycket och det går riktigt bra när jag går igenom extentor, med undantag för den senaste. Sen förra terminen ändrade de upplägg på tentan och plötsligt känns frågorna så otroligt mycket svårare. Kan vara som det känns bara för att man inte längre kan testa sig på dem (rätt svar är markerat med blått så man kan inte se alternativen utan att se rätt svar), men jag tycker faktiskt de är rätt mycket knepigare. Typiskt...

Men det ska nog gå ändå! :) Jag håller tummarna både för imorgon samt för att jag ska kunna somna ikväll. God natt!

Brädspel mitt i tentaplugget!

Man drivs i livet av belöningar av alla dess slag. Därför tog jag mig friheten att beställa ett brädspel som en efter-tentan-belöning till imorgon. Dock var orderhanteringen lite väl snabb och jag kunde därför hämta spelet redan igår. Då jag ändå tyckte att en liten cykeltur vore avkopplande dagen innan tentan begav jag mig för att inhämta min belöning. Självklart kunde man inte heller hålla sig för att packa upp det och ögna igenom allt godis i lådan. Spelet i fråga är tilläggspaketet "Shattered Empire" till det episka rymdäventyret Twilight Imperium. Ett stor spel blir alltså ännu större, men framför allt bättre på alla sätt och vis. Recension kommer så snart jag hunnit testa det lite.

Nu gäller det bara att få godkänt imorgon också annars borde jag bli tvungen att lämna tillbaka spelet också kan man tycka. ;) Kanske kan se det som en efter-tentan-tröst i så fall. Det blir nog mitt hur jag än gör det!


Bild: Förpackningen till Shattered Empire.


Bild: Innehållet: Manual, en hel hög med nya planeter, spelbrickor etc, ytterligare 2 uppsättningar spelfigurer, nya kort med allt möjligt, 4 nya spelbara raser. Mer än så här packar jag dock inte upp. Det får bli till efter tentan!

Färgföreläsning i svartvitt

Kompendier man får ut i samband med föreläsningar kan ofta vara en tråkig, färglös historia som inte alls är lika bra som det som föreläsaren visar upp på projektorduken. Denna termin har dock varit fantastisk bra gällande just kompendier, inte minst ÖGON som gett ut en hel pärm full av färgglada tydliga kompendier.

Så det är minst sagt humor när vi idag har föreläsningen om färgseende och färgsinnesproblem och kompendiet är i svartvitt när i princip alla tidigare ögon-föreläsningar haft färg på sina. Är inte det ironiskt så.



Bild: Här är ett exempel på hur en färcirkel ser ut. Och till höger hur våran "färg"-cirkel såg ut i kompendiet. Lite mindre användbart i efterhand kanske. :)

Blä på massivt tentaplugg

Att tentaplugga är aldrig kul, men man har blivit rätt van med åren. Att däremot inte få ens en vecka att tentaplugga på utan istället få bara en enda ledig dag innan tentan är riktigt kasst. Det är inte bara väldigt stressande utan det är faktiskt under just tentapluggtiden som mycket av det man läst under terminen "sätter sig på plats". Det är då man knyter ihop alla lösa ändar och får en helheltsbild som förhoppningsvis stannar ett längre tag.

Det mesta vi läst denna termin vill jag komma ihåg, både då det varit en bra termin samt då allt är väldigt aktuellt ur ett underläkar/AT-läkarperspektiv. Neurologi tar upp mycket av det som är livsfarligt och måste snabbt till röntgenundersökning eller behandling samt de sjukdomar som är svåra att känna igen, som ALS (Amytrofisk Lateral Skleros) eller MS (Multipel Skleros). Öron-Näsa-Hals och Ögon handlar om de vanliga sjukdomarna, de man träffar på ute på vårdcentraler eller på akutmottagningen samt sånt som folk klassiskt frågar en om man behöver söka läkarvård för. Där handlar det mer om att själv undersöka och behandla samt skilja ut de få med allvarliga sjukdomar som behöver remiss till specialist. Psykiatrin innehåller sjukdomar som man lätt förbiser eller rent utav blundar för om man inte känner till och aktivt uppmärksammar dem. Dessutom är det otroligt vanliga sjukdomar med bl.a. depression och olika ångestsyndrom.

För min egen kunskaps och psykes skull tycker jag det är synd att man inte får längre inläsningsperiod inför denna tenta. Istället har kvällarna de senaste veckorna helt gått åt och man är minst sagt slutkörd nu. Nu när det verkligen gäller...

Men det är bara att bita samman. För det är bara tre-fyra dagar kvar tills kursen är över och man kan ta det lite lugnt igen. Nu gäller det snart bara att bestämma sig för hur man ska fira att tentan är avklarad - restaurang, bio, kakor eller köpa sig något roligt. Hmm... ja det blir bra.


Bild: Framsidan från tentan från Höstterminen 2008, alltså den senaste tentan som skrevs.

Bild på min näthinna (retina)

Här kommer något så spännande som en bild på näthinnan i min ögonbotten. Under ögonkursen valdes några personer ut att få sina ögonbottnar fotograferade. Dessa användes sedan i examinationen då folk fick titta in i, till exempel, mina ögon och säga vilken av fyra bilder som är min näthinna.

Näthinnan bekläder insidan av ögonen och strukturen där stavarna och tapparna som vi "ser" med sitter. Med stavar ser vi svart och vitt och med tapparna kan vi se färg. Jag brukar använda minnesregeln "man tappar färg på burk" för att komma ihåg vilket som är vilket - dum minnesregel men den funkar. Näthinnan är också direkt en del av "hjärnan" och den enda delen av hjärnan som man kan se utifrån i normala fallet - som i den här bilden.

Genom att titta in på näthinnan kan man hitta många olika sjukdomar och ännu fler tecken till andra sjukdomar. Till exempel kan man ha svamp som växer på näthinnan och gör att man tappar synen där dessa kolonier finns. Näthinnan kan även lossna och ge en "näthinneavlossning" vilket gör att patienten ser blixtar överallt just när den håller på att lossna. Eftersom näthinnan även var en del av hjärnan kan man även se när trycket i hjärnan stiger som följd av t.ex. en hjärnblödning och på så vis snabbt komma till rätt diagnos och sätta in behandling.

Näthinna på medicinskt språk (latin) heter retina.


Bild: Ett foto av min näthinna. Den vita fläcken i mitten är syn-nerven som är den tjocka nerven som bär med sig alla synintryck ögat ser till hjärnan. I just det området finns inga stavar eller tappar och därför är man blind just där och området kallas därför "blinda fläcken". Det mörkare området till vänster om synnerven är det vi kallar "gula fläcken". Detta område är väldigt rikt på tappar (färgseende) och är området på näthinnan som ger oss den bästa bilden - alltså området vi "ser bäst med". När vi fokuserar på något (alltså tittar rakt på något) så tittar vi med just gula fläcken. De röda trådarna är blodkärl (både artärer och vener) som försörjer tapparna och stavarna (och andra celler där) med blod. Då vi helst vill titta med gula fläcken så kan ni även se att där inte finns några tjocka kärl just i det området då dessa hade stört bilden.

Vikarierande underläkare i psykiatri!

Jag och Tessy har båda fått anställningen som underläkare i psykiatri i Ängelholm under sommaren! Jippii!

Ganska snart efter vi börjat kursen i psykiatri under terminen blev jag väldigt sugen på att pröva att arbeta inom psykiatrin. På sistone har jag samtidigt velat prova på hur det är att jobba som underläkare både för erfarenheten skulle men även för att det verkar roligt. När vi såg att de sökte underläkare inom psykiatrin i både Helsingborg och Ängelholm skickade vi båda in en ansökan om anställning.Då vi var ganska sent ute jämfört med alla andra som sökt sommarvikariat blev vi minst sagt förvånade när vi blev kallade till intervju. Då de senare ringde och sa att vi fått jobbet båda två blev vi jätteglada!

Så i sommar är det jag och Tessy som springer runt på psykiatri-avdelningen i Ängelholm och pratar med patienter, gör inskrivningar och ordinerar läkemedel. Det ska bli spännande!


Bild: Entrén till Ängelholms sjukhus. Dock kommer vi vara i södra sjukhusområdet en bit söderut (tänka sig).

StarCraft II - första riktiga replayen!

Nyligen släppte Blizzard en replay (videoinspelning av en match) från deras kommande flaggskepp StarCraft II. I videon får man se en riktigt match mellan en Zerg-spelare och en Terran-spelare från början till slut. Hela matchen är kommenterad av två Blizzard-anställda och ska troligen simulera lite hur en professionell match kan se ut i StarCraft II när det väl släpps. I vilket fall som så är det mycket godis man får se och det verkar som att StarCraft II kommer leva upp till de mer än skyhöga förväntningarna spelvärlden har på det.

Enjoy!

http://www.gametrailers.com/player/48118.html

(Replayen är i HD och tar därför lite tid att buffra. Kör den i vanlig SD-upplösning om det tar för lång tid, men jag rekommenderar ändå HD för en mycket bättre upplevelse.)


Hårddiskkrash - GG

Nu ger jag upp. Igår lyckades jag som sagt få möjligheten att kopiera över de viktigaste filerna till en annan hårddisk och efter ytterligare två misslyckade försök att återställa partitionen sätter jag hårddisken på formatering. Efter nattens senaste räddningsförsök ville inte ens Windows starta längre och jag blev tvungen att använda Vista-skivans återställningsfunktion för att ens komma in igen.

Tålamodet har en gräns och den är nådd. Jag får försöka se positivt på att jag får rensat hårddisken och kan börja om på ny kula. Lite som en vårstädning. Det tråkiga är att alla sparade serier, filmer och spel åker all världens väg. Nästan ironiskt tajmat nu med Ipred-lagen och ThePirateBay:s dom. Inte för att jag skulle ladda ner något som jag inte betalt för i och för sig...

Fotnot: "GG" som finns i rubriken kommer från internetspelandets enorma förråd av förkortningar och står för "good game" vilket man till en början skrev efter en bra match. Med tiden kom det dock mer och mer att användas som ett sätt att säga "du vinner" genom att bara skriva "gg". I min rubrik betyder det alltså att det är kört. Detta tog till och med steget längre när den vinnande spelaren började skriva "why no gg?" när den tyckte att den hade så pass stort övertag att motståndaren borde lämna matchen. Inte särskilt uppskatta.

Hårddiskkrash 2nd edition

Man kan bli trött för mindre. För någon vecka sedan skrev jag om hur min ena hårddiskpartition krashade för mig och jag till slut lyckades återställa den med ett smidigt program som heter TestDisk. Vad jag aldrig upptäckte var att även en mini-partition på min bärbara hårddisk också hade krashat. Denna använder jag aldrig då den egentligen var tänkt till ps3:an men aldrig blev av. Nu ville jag dock testa Windows 7-betan och tänkte att det skulle vara lämpligt att installera detta på just denna lilla partition som ändå aldrig används. Men då upptäckte jag alltså att den var krashad, precis som min förra hårddiskpartition varit.

Åter in i TestDisk och försöker återställa partitionen. Några sekunder och en omstart senare fungerar partitionen. Jag hinner knappt tänka ordet "bra" förrän jag inser att hela den "viktiga" partitionen på min bärbara hårddisk nu är krashad istället. Great. Åter in i TestDisk, starta om etc. men nu vill det inte längre. Partitionen återställs inte. Så vad gör man nu?

Men Windows är inte sämre än att det har ett eget filreparationssystem som försöker reparera partitionen när datorn startas. Jag låter den gå ett tag. Jag låter den gå ytterligare ett tag. Någon timme senare rullar den fortfarande. Dags att gå och lägga sig men den kan ju stå på över natten. Dags att gå upp men den kan ju stå på när jag är i skolan. Hemma igen en totalt 20 timmar sedan jag startade den och den tuggar fortfarande... Det är inte så man inte blir lite ledsen.


Bild: Så här tuggade min dator på under cirka 20 timmar tills jag, ganska upprörd, trycka på power-knappen. Det finns gränser.

Nu är klockan 02:36 och jag sitter med två separata partition-reparationsprogram. Den ena som låter mig kopiera ut filer som den letade upp på endast 6-7 timmar (...) och den andra försöker, utan framgång, reparera partitionen. Nu går jag och lägger mig och gråter eller något.

Nej, så illa är det inte. Men det är trist och känns väldigt orättvist. Inte mycket att göra nu mer än att låta den stå på över natten igen och försöka reparera sig. Den här gången kan jag åtminstone kopiera över alla viktiga filer så jag i värsta fall får formatera den imorgon. Blää.

iPhone - en mänsklig rättighet?

Hypen var enorm och mottagandet var gigantiskt. iPhone var en succé när den kom, det är inget tvivel om den saken. Sony Ericssion och Nokia spottar ur sig mer mobiler än en kamel spottar ur sig saliv och ändå överträffas de av Apple som släpper sin första mobiltelefon. Visst var inte Apple några nybörjare på bärbara enheter för musik och videouppspelning, men telefoni var för dem något nytt och ändå gör de det med bravur.

Jag har nu haft min iPhone sedan den släpptes i Sverige förra sommaren, alltså snart ett år. Nästan dagligen hittar jag nya saker, funktioner och program i iPhonen som förgyller mitt liv. Det kan vara simpla saker som att automatiskt ansluta till WiFi-nät vilket gör att den tar emot mina mail när jag är ute och går på stan och stöter på ett upplåst WiFi. Det kan vara praktiska saker som när man inser att två klick på svarsknappen på handsfreen hoppar till nästa låt när man lyssnar på musik och tre tryck tar en till föregående låt. Det kan vara när Skånetrafiken släpper sitt program till iPhonen som är extremt lättanvänd, snygg och hundra gånger smidigare än deras hemsida. Man kan säga att jag ständigt blir så överraskad att jag inte längre blir överraskad - kan tyckas motsägelsefullt men så är det.

Man kan höra många säga "visst, visst den är cool och häftig men jag vill främst ha en bra telefon". Men vad som gör mig nästan tårögd är just hur bra telefon-delen i iPhonen är. Kontakter, favoritnummer, senaste missade samtal och sms - allt bara fungerar så som man vill att det ska fungera samtidigt som det är snyggt och lättöverskådligt. Jag skulle inte ens kunna tänka mig att byta tillbaka till en Nokia eller Sony Ericsson längre.

Att ha en iPhone borde vara en mänsklig rättighet - det tycker jag i alla fall. ;)



Syncentralen - ögonens Kjell & Company

Under måndagen var vi på Syncentralen i Lund. Till syncentralen kommer folk som behöver hjälpmedel för att klara sig med ett synhandikapp. T.ex. förstoringsglas för att läsa, elektroniska bildförstorare, blindkäppar, datorprogram eller talsynteser till mobiltelefon. Ansvarige som hade hand om oss där var själv synskadad och inte förrän hon visade hur hon läste förstod man hur allvarligt det kan vara trots att man inte ser något på personen. När hon pratade för oss såg hon ut som vilken föreläsaren som helst som hade ögonkontakt med oss alla, men hos berättade att hon egentligen inte ser våra ögon alls utan har lärt sig vart man ska titta när man föreläser för att fånga folks uppmärksamhet. Dessutom när hon ska läsa tidningen är hon tvungen att använda ett rejält förstoringsglas, hålla tidningen 10 cm från ögonen och då ser hon bara meningar i taget pga den starka förstoringen.

Vi fick själva pilla runt på allehanda olika hjälpmedel samt testa på att gå med blindkäpp och ögonbindel. Dessutom fanns fiffiga glasögon med olika mönstringar i glasen som simulerar synfel som vi också fick testa.


Bild: Olika glasögon med mönstrat glas som simulerar olika synfel. T.ex. är den näst översta som det står "Macula" på ett exempel på senil makuladegeneration vilket innebär att man inte kan se mitt i synfältet där vi egentligen alltid tittar, utan bara har syn i periferin. Glasen med hemianopsi gör att halva synfältet på båda ögonen faller bort så man blir totalt blind åt höger eller vänster. Det sista glasögonen ger en synskärpa (visus) på 0,1-0,2 vilket är en tiondel av det normala som ligger på 1,0. Med dessa blir allt väldigt suddigt och du kan bara urskilja konturer på saker.


Bild: Digitalt förstoringsverktyg. En skärm med en kamera baktill som förstorar text och annat väldigt snyggt.

Bättre att fråga och verka dum

"Bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli det" som ett gammalt kinesiskt ordspråk lyder.

Visst vet man egentligen om det. Men det är inte lätt att leva upp till det och alltid ställa frågorna som man vill, just för att man är rädd att verka dum. Tänk så mycket jobb man hade besparat sig om man ställt den där frågan under föreläsningen istället för att senare behöva slita för att hitta svaret bland böcker och tivelaktiga internetsidor. Men man är ju rädd att "göra bort sig"...

You don't always die from Tobacco

I samma anda som alkohol-videon som jag postade för någon vecka sedan kommer här en om rökning.


Video: Skön cowboy-sång om att man faktiskt inte alltid dör av tobak.

Det är vår när stortorget ser ut så här


Bild: Så här såg det ut på stortorget i Lund när jag cyklade hem i torsdags. Då vet man att det är vår!

Jag skelar

Mitt under gårdagens ögon-examination bad jag läkaren testa om jag skelade något. Varför ber man dem kontrollera detta? Jo, dagen innan hade Therese nämligen fått reda på hur man kontrollerade detta och när hon gjorde det på mig så föll testet ut en aning positivt. Värt att notera här är att "positivt" inom medicin i princip aldrig betyder något "positivt" för patienten utan helt enkelt menar att testet man gör visar det den är att avsedd att göra, oavsett om det är något bra eller dåligt för patienten. T.ex. vill man alltså inte ha ett positivt HIV-test då det betyder att man har HIV.

Men tillbaka till skelningen. Jag bad i alla fall läkaren testa detta och även hon fick det till en aning positivt. Man gör testet i två delar varav det första visar om man skelar i vila vilket jag inte gjorde (testet var alltså negativt, vilket var positivt för mig). Det andra testar dock ögonen ett och ett när man fokuserar på ett föremål och då visade det att jag faktiskt skelar. Det är inget man ser när man tittar på mig, men jag har själv märkt att jag har lite jobbigt att fokusera på saker nära mig och att jag då får dubbelseende.


Så skelar lite gör jag alltså. Men jag hade nog aldrig upptäckt det om jag inte själv läst medicin, och egentligen inte heller om inte Therese läst medicin. Det bevisar väl också lite att den som söker han finner. :)


Bild: Illustration på vad som händer med synen när ögonen skelar och som förklarar varför man ser suddigt. De två ögonen är inte perfekt inställda när de tittar på texten ovanför (de olika fälten skulle gått ihop i ändarna) och hjärnan ser därför två texter och resultatet blir en suddig bild.


Small World - Nytt brädspel jag fått ögonen på

Mitt senaste projekt inom brädspelsfronten är att lägga vantarna på det helt nyutsläppta Small World som ser fantastiskt mysigt ut. Ett lättsmält strategispel i fantasyanda som ska gå lika bra att spela 2 som 5 personer. 14 olika civilisationer (alver, dvärger, troll, magiker, skelett etc.) fritt kombinerat med 20 olika unika förmågor slåss över landet. Spelare tar kontrollen över de olika civilisationerna med kan även fritt dumpa den man spelar med för att gå vidare till en mer framgångsrik sådan, allt för att vinna.

Se mer på http://www.daysofwonder.com/smallworld/en/


Bild: En, lite för liten, bild på Smallworld. Ser det inte mysigt ut?

Del-examination på ÖNH och Ögon avklarad!

Idag var det examination på praktiska moment inom ÖNH (öron, näsa, hals) och ögon. Detta inbegriper att själv kunna undersöka en patient i öron, näsa, hals och ögon, kunna vilka olika undersökningar man kan använda för att vidare undersöka ögon samt anatomi som är relevant för de olika organen. Det är inte en egentligen "examination" som en tentamen eller liknande, utan ett mindre förhör som ska vara som ett "körkort" för att få komma ut och undersöka patienter under de fortsatta 4½ veckorna på ÖNH och ögon.

Jag har inte ens nämnt denna examinationen tidigare i bloggen då det har varit så stressade dagar på sistone. Men idag är det pluggfritt efter skolan och dags att ta igen sig och ladda batterierna.

Examinationen börjar med öron, näsa och hals
I alla fall. Morgonen började med ÖNH-examination där vi delades in i tre grupper: en grupp som skulle undersöka, en som blev låtsaspatienter åt de som undersöker samt en sista grupp som framme vid tavlan skulle rita upp och förklara om anatomin som är relevant för undersökaren. Jag började i anatomigruppen och tillbringade tillsammans med tre klasskompisar en kvart med att rita upp ett öra och en trumhinna och sätta pilar till olika relevanta strukturer. Detta var mycket slappare än jag tänkt mig att det skulle bli då vi fyra vid tavlan fritt fick samtala och hjälpa varandra med ritandet och de olika strukturerna.

Efter det tog jag plats som undersökare och undersökte min klasskompis Eriks mun med både fingrar (och handskar så klart...) och tungspatlar samt tittade ner i halsen med en liten spegel. Undertiden man gör detta går examinatorn lugnt runt och ser till att vi sköter oss. Ingen en-i-taget-examination där man skämmer ut sig om man gör fel här inte. Även det slappt alltså.

Sista rundan byttes jag och Erik om att undersöka varandras ansikte och titta upp i näsan inifrån svalget (oh yes, det går) samt titta varandra i näsan. Efter det var det klart och alla var godkända och kände sig mycket bättre till mods.


Bild: Anatomisk överblick på örat och dess strukturer. (Bild hämtad från www.uh.se)

Vidare till ögon-examinationen
Efter en välbehövd lunch där man frenetiskt utbytt kunskaper med gruppen som haft ögon-examinationen på förmiddagen begav jag mig till ögonhuset där examinationen startade med ett teoretiskt förhör om olika undersökningar och anatomiska strukturer. Här var det en-i-taget-utfrågning med möjlighet att göra bort sig men det gick bra för mig och man fick bara en fråga var.

Det sista innan examinationen var avklarad var praktisk ögonundersökning. I förväg hade jag och tre andra i klassen fått våra ögonbottnar fotograferade (mer info om ögonbottnar i ett senare blogginlägg förhoppningsvis) vilka sedan sattes upp som foton att beskåda. Uppgiften var nu att titta in i en fotograferad persons öga och säga vilken av de fyra ögonbottnarna som tillhör honom/henne. Detta var riktigt roligt och ett härligt annorlunda sätt att examineras på. Tillslut fick vi visa att vi kunde hantera ett ögonmikroskop genom att titta in i varandras ögon och ögonbotten samt rensa lite skräp från ett fejk-öga under mikroskopets insyn. Sen var det klart!

Det var det som man säger. "Körkortet" är klart och förhoppningsvis kommer det inte vara så omöjligt att utföra en lämplig undersökning på en patient under de kommande veckorna. Spännande ska det bli i alla fall.


Bild: Och så en liten överblick på ögats anatomi. (Bild från www.certech.lth.se)

Börja säkerhetskopiera allihopa!

Igår kväll råkade jag ut för en väldigt otrevlig överraskning - men ena hårddisk syntes inte längre i datorn. Den var alltså "fysiskt" kvar så klart, men gick inte på några sätt att komma åt. Efter mycket slit med Datorhanteraren så gav jag upp och skrev ett foruminlägg på Eforum.idg.se.

Idag hade jag fått två svar varav det första fick mig att i kommandotolken använda kommandot "diskpart". Det var väldigt nära och hittade min söndriga partition men lyckades aldrig åter ge den en enhetsbeteckning. Det andra alternativet jag testade var dock programmet TestDisk som trots sitt lite krångliga gränssnitt inom någon minut hade återställt min hårddisk och jag kunde åter pusta ut.

Händelser som dessa får en verkligen att inse hur skört systemet är. Krashar min hårddisk försvinner alla mina digitalkamerabilder och -filmer. Alla mina anteckningar och dokument som jag skrivit ihop under min tid på läkarprogrammet och som jag absolut har tänkt ha kvar under mitt fortsatta verksamma liv. All musik som jag sparat ihop, gett ordentliga namn samt tilldelat albumomslag. Allt hade varit borta!

Då jag lyckligtvis insett detta tidigare har jag redan en säkerhetskopia. Ett underbart program som heter Memeo Autobackup ligger alltid igång i bakgrunden och säkerhetskopierar allt jag gör i realtid. Riktigt smidigt faktiskt. Så om jag inte hade kunnat rädda min hårddisk denna gång så hade jag haft en backup på det viktigaste (bilder och dokument). Men det är ändå mycket annat som hade gått förlorat. Och hade jag inte haft backupen kunde allt gått förlorat.

Så alla ni som tror att er dator är odödlig, ointaglig borg - börja säkerhetskopiera! Visst är det effektivare att lära sig först när det väl drabbar en. Men ack så tråkigt det skulle vara, så varför inte för en gångs skull ligga steget före.

RSS 2.0