Snuvad på min ST

Det är inte så illa som rubriken låter. ST står för Specialisttjänstgöring och är det man som legitimerad läkare påbörjar för att specialisera sig vidare. Men det är inte så att jag gått miste om en viktigt ST-plats här idag.

Idag och i måndags har vi dock haft ett rollspel där vi i par om två eller tre personer tar plats som läkare och ska ta han om ett akutfall som simulerat av en docka. Dockan är extremt autentisk och den har andning, puls, hjärtslag, den pratar (en sjuksköterska pratar i en mikrofon) och man kan sätta nålar på den och ge diverse läkemedel. Samtidigt står en specialistläkare inom neurologi eller neurokirurgi och berättar vad man hittar vid de olika undersökningar samt spelar  olika konsulter som man kan ringa upp.

Allt är ett fantastiskt övningstillfälle där man kan utsätta sig för sådant som aldrig kommer upp på utbildningen. Vad säger man till en konsult man ringer? Vad gör man om man inte får tag på anestesi? Hur snabbt ger man läkemedlena? Vilka doser ger man?! Hur ofta ska man upprepa olika undersökningar? Hur snabbt ska patienten iväg till röntgen? Ska man ge en patient lugnande läkemedel om den är orolig?

Allt detta är viktiga frågor som i det närmsta kan paralysera en i akutsituationen om man inte vet svaret, och just därför behöver de få komma fram under en sådan här övning och inte senare i verkligheten. Att sedan hålla den stora mängd kunskap om sjukdomar, undersökningar och behandlingar i huvudet när det är kris är även det en konst i sig. Man får lätt ett tunnelseende och hänger upp sig på en liten detalj som inte fungerar, samtidigt som man helt glömmer att kontrollera känseln eller glömmer att ta en blododling innan man forsar in antibiotikat. Detta trots att man teoretiskt gått igenom det hundra gånger.

Så hur kommer vi till rubriken då? Vi fick två övningstillfällen var och i gruppen med två personer var det inga problem att dela upp rollerna som AT- och ST-läkare (AT är mindre erfaren och ST är den som bossar) medans i min grupp med tre personer blev det en som inte skulle få bli ST-läkare någon gång alls. Tyvärr föll denna lott på mig. Vi försökte rädda det genom att säga att vi var två ST-läkare där den ena hade lite mer ansvar. Men detta gjorde det tyvärr bara mer förvirrande då jag varken hade ledarrollen eller var uppenbart underordnad. När det kommer till lagarbete är det viktigt att veta sin plats. Oavsett om man är högste ansvarig eller en som bara lyder vad som sägs så krävs det att man vet sin ställning tidigt. Resultatet blev att jag följde den andre ST-läkarens order men samtidigt försökte få överblick  och försöka besluta om olika undersökningar, vilket inte var så lätt. Det blev ett konstigt mellanläge och i slutändan är jag rätt missnöjd med min insats. Extra tråkigt då jag verkligen hade laddat upp inför ST-platsen idag och gått igenom om och om igen vad man ska tänka på och vilka ordinationer man bör ge i olika akuta situationer.

Nåja, inget är förgäves då jag ändå lärt mig vad jag repeterat och känner att det skulle gå bra att själv få ansvaret i framtiden. Men jag hade gärna utsatts för det idag och vetat var man brister och vad man kan göra åt det. Jag får hoppas på fler övningstillfällen, även om jag vet att det nog inte kommer fler under grundutbildningen.


Bild: Akutmottagningen i Lund.


Nooorge!!!

Det känns som landssvek men jag älskade Norges bidrag i årets Eurovision Song Contest så mycket att jag hejjade mer på den än på Sveriges egna Malena. Jag är överlycklig att resten av Europa tyckte samma sak. Även om jag självklart tycker synd om Malena som borde fått mycket fler poäng. Även Island och Turkiet fick varsin röst av mig, men Norge fick så klart två.

Nu ska jag och lyssna på Norge när de sjunger vinstnumret!


Nya flikar

Lyckades under slutet av Eurovisionsemifinalen få till några flikar på bloggen för de större blogg-kategorierna. Blev riktigt nöjd med dessa. :)

Lägenheten är iordningställd

Efter mycket slit blev lägenheten i princip färdig i söndags. Det kändes underbart att på måndagen komma hem och varken ha skola eller lägenhet att tänka på. Nedan följer tre bilder som ger en inblick hur lägenheten ser ut nu, samt en fjärde bonusbild.


Bild: Matbordet och sängen. Sex stolar + skrivbordsstol + pianopall ska förhoppningsvis räcka till även de lite större bjudningarna. En fet bonus är att man nu kan ligga i sängen och sola med öppna fönster på eftermiddagarna. Underbart!


Bild: Återigen matbordet, men den här gången åt andra hållet med det "lilla" pianot inklämt i hörnet.


Bild: Bokhyllan fullmatad med böcker samt ett nytt litet skrivbord med datorn på. Helt underbart att det faktiskt blev så pass mycket plats mitt i lägenheten.

Bild: Tessys vackra liljor som pryder bordet.

Quake Live - simpelt och underbart

För alla er som älskade Quake, eller er som tyckte Quake var "rätt så kul" och till och med för er som aldrig provat det men som är sugen på klassisk shoot'em up så finns nu Quake III i ett nytt och fräsch format. Spelet är en exakt kopia av Quake III (man skulle kunna säga att det "är" Quake III) men det spelas direkt i din internetläsare. Man går in på sidan, registrerar ett gratis konto, laddar ner en liten klient som installerar några filer och sen är det bara att skjuta loss!

Spelet fungerar otroligt bra och enbart några få gånger märkte jag av att spelet hackade till.  Att hitta matcher är rena barnleken och man har full koll på den grymt snygga hemsidan. När man startar spelet för första gången spelar man en övningsmatch mot en dator som kollar hur bra man är. Sedan letar den upp matcher med andra personer som är lika bra som du så att du alltid kommer spela jämna matcher. Lika enkelt som det är genialiskt! Förutom det fantastiska spel som Quake III redan är så får man samtidigt online registrering av poäng, utmärkelser, kompislista och statistik på allt möjligt. Allt snyggt integrerat på hemsidan.

Så ni som fortfarande är osäkra - ge det ett försök. Och för er alla er andra som älskar Quake III - vad väntar ni på?

http://www.quakelive.com

Tack till Richard för detta underbara tips!


Spelvärlden vs Real life

Varför "slösar" man bort sitt liv på spel och liknande? Manga-serien MegaTokyo ger ett svar på denna viktiga, existentiella fråga.


Det artar sig i lägenheten

Trots att vi var helt slut idag i skolan efter helgens flyttbestyr tog vi nya krafttag när vi kom hem. Elektriska saker installerades, en hel del saker röjdes undan och 5 kassar med böcker och annat skänktes till fritidsgården som de kan sälja på helgens kommande loppis. Känns bra att kunna röja upp samtidigt som man gör en god gärning.

Nu är det bara mitt skrivbord, min skrivbordsstol och Tessys soffa som ska säljas samt några småsaker som ska hem till föräldrarna. Sen ska vi nog se att vi själva snart får plats här inne också!

Lägenhetskaos

För att spara en hel del pengar har jag och Tessy beslutat oss för att flytta ihop i en av våra två lägenheter. Sedan tentan klarades av har fredag, lördag och nu idag söndag lagts på flytt, flytt och mera flytt. Självklart en hel del 1:a maj-firande på fredagen också, men utöver det har det flyttats.

Man kan tycka att 24 kvadratmeter inte är så mycket och att en flytt borde gå snabbt. Problemet är dock att vi har två 24-kvadratare som vi först är tvungna att röja upp i, slänga saker, flytta om absolut alla möbler och göra plats för den kommande invasionen av prylar och möbler från den andra lägenheten. Idag har dagen vigts åt att flytta alla de stora sakerna, spackla, måla, städa och iordningställa Tessys lägenhet inför besiktningen imorgon. Jag är riktigt nöjd med hur fint vi fick det där inne med tanke på Tessys femtioelva borrhål efter hyllor etc.

Vad som är mindre kul är hur min lägenhet gick från att se riktigt bra ut imorse till att nu se ut som ett bombnedslag. Först så fylldes Tessys grejor på ganska smidigt och vi var jätteglada över hur fint allt passade. Men efterhand mättades utrymmena och saker började ansamlas i klumpar överallt. Och nu kan det sammanfattas med KAOS.

Många saker ska säljas och flyttas hem till föräldrarna (ska bara berätta det för dem först...) och då blir allt mycket bättre. Sen ska TV:n upp på väggen och några garderober fyllas ut med saker som just nu ligger över hela golvet. I slutändan är jag övertygad om att allt blir toppenfint. Men just nu är det lite tjockt. Och vi är båda heeeelt slut...


Bild: Räknar inte med att sitta på vänstra sidan av bordet på ett tag precis...


Bild: Bokhyllan är fullmatad men blev riktigt bra ändå. Soffan ska bort bort bort!


Bild: Ordet "köksdator" får en helt ny innebörd (den stora svarta lådan är Tessys Barebone-dator). Snacka om teknik-kök!

Flippflopps = Sommar

Man vet att det är sommar när det ser ut så här på dörrmattan.


Pretenta - posttenta

En av de områden i lägenheten som lider lite extra i tentapluggtider är köket. Här är ett exempel på hur mitt kök såg ut dagen innan och dagen efter tentan.

Köket före tentan:


Köket efter tentan:


Sen har faktiskt jag och Therese två kök och därför dubbla möjligheter att grisa ner. Här kommer bilden på hur hennes kök såg ut på morgonen innan tentan. Tyvärr har jag inte hunnit ta en bild efter hon städade där, men jag kan lova att det är skinande rent. :)

Tessys kök innan tentan:

RSS 2.0