Bild på min näthinna (retina)

Här kommer något så spännande som en bild på näthinnan i min ögonbotten. Under ögonkursen valdes några personer ut att få sina ögonbottnar fotograferade. Dessa användes sedan i examinationen då folk fick titta in i, till exempel, mina ögon och säga vilken av fyra bilder som är min näthinna.

Näthinnan bekläder insidan av ögonen och strukturen där stavarna och tapparna som vi "ser" med sitter. Med stavar ser vi svart och vitt och med tapparna kan vi se färg. Jag brukar använda minnesregeln "man tappar färg på burk" för att komma ihåg vilket som är vilket - dum minnesregel men den funkar. Näthinnan är också direkt en del av "hjärnan" och den enda delen av hjärnan som man kan se utifrån i normala fallet - som i den här bilden.

Genom att titta in på näthinnan kan man hitta många olika sjukdomar och ännu fler tecken till andra sjukdomar. Till exempel kan man ha svamp som växer på näthinnan och gör att man tappar synen där dessa kolonier finns. Näthinnan kan även lossna och ge en "näthinneavlossning" vilket gör att patienten ser blixtar överallt just när den håller på att lossna. Eftersom näthinnan även var en del av hjärnan kan man även se när trycket i hjärnan stiger som följd av t.ex. en hjärnblödning och på så vis snabbt komma till rätt diagnos och sätta in behandling.

Näthinna på medicinskt språk (latin) heter retina.


Bild: Ett foto av min näthinna. Den vita fläcken i mitten är syn-nerven som är den tjocka nerven som bär med sig alla synintryck ögat ser till hjärnan. I just det området finns inga stavar eller tappar och därför är man blind just där och området kallas därför "blinda fläcken". Det mörkare området till vänster om synnerven är det vi kallar "gula fläcken". Detta område är väldigt rikt på tappar (färgseende) och är området på näthinnan som ger oss den bästa bilden - alltså området vi "ser bäst med". När vi fokuserar på något (alltså tittar rakt på något) så tittar vi med just gula fläcken. De röda trådarna är blodkärl (både artärer och vener) som försörjer tapparna och stavarna (och andra celler där) med blod. Då vi helst vill titta med gula fläcken så kan ni även se att där inte finns några tjocka kärl just i det området då dessa hade stört bilden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0