Syncentralen - ögonens Kjell & Company

Under måndagen var vi på Syncentralen i Lund. Till syncentralen kommer folk som behöver hjälpmedel för att klara sig med ett synhandikapp. T.ex. förstoringsglas för att läsa, elektroniska bildförstorare, blindkäppar, datorprogram eller talsynteser till mobiltelefon. Ansvarige som hade hand om oss där var själv synskadad och inte förrän hon visade hur hon läste förstod man hur allvarligt det kan vara trots att man inte ser något på personen. När hon pratade för oss såg hon ut som vilken föreläsaren som helst som hade ögonkontakt med oss alla, men hos berättade att hon egentligen inte ser våra ögon alls utan har lärt sig vart man ska titta när man föreläser för att fånga folks uppmärksamhet. Dessutom när hon ska läsa tidningen är hon tvungen att använda ett rejält förstoringsglas, hålla tidningen 10 cm från ögonen och då ser hon bara meningar i taget pga den starka förstoringen.

Vi fick själva pilla runt på allehanda olika hjälpmedel samt testa på att gå med blindkäpp och ögonbindel. Dessutom fanns fiffiga glasögon med olika mönstringar i glasen som simulerar synfel som vi också fick testa.


Bild: Olika glasögon med mönstrat glas som simulerar olika synfel. T.ex. är den näst översta som det står "Macula" på ett exempel på senil makuladegeneration vilket innebär att man inte kan se mitt i synfältet där vi egentligen alltid tittar, utan bara har syn i periferin. Glasen med hemianopsi gör att halva synfältet på båda ögonen faller bort så man blir totalt blind åt höger eller vänster. Det sista glasögonen ger en synskärpa (visus) på 0,1-0,2 vilket är en tiondel av det normala som ligger på 1,0. Med dessa blir allt väldigt suddigt och du kan bara urskilja konturer på saker.


Bild: Digitalt förstoringsverktyg. En skärm med en kamera baktill som förstorar text och annat väldigt snyggt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0