Vad är en psykos?

Under de två veckorna som gått har jag varit placerad på psykosavdelningen på S:t Lars. Psykoser är minst sagt fascinerande och för att kunna förstå vad det är ger jag här en kort sammanfattning om definitionen på psykos samt lite exempel som jag hört talas om eller själv träffat patienter som har. (All information självklart helt avidentifierat.)

Psykos innebär att man får en förändrad verklighetsuppfattning och "feltolkar" omvärlden och sig själv. En person som är psykotisk har en eller flera av:
  • Hallucinationer eller illusioner. En illusion innebär att man feltolkar något som redan finns medans en hallucination betyder att man tror att något finns som inte finns. Exempelvis tror en illusionerande patient att klockan på väggen är en anka, medans den hallucinerande patienten kan se en person framför sig i tomma intet. Både hallucinationer och illusioner kan vara syner, röster, ljud, lukter och smaker.
  • Tankestörningar är när man tycker att någon "placerar" tankar i huvudet på en, eller tvärtom "tar" tankar från en. Eller kan man känna att det är kaos i tankarna eller att det är helt tomt. Man kan återkomma till samma tanke och inte vilja släppa den eller kan man ha splittrade tankar där man inte kan hålla en röd tråd i ett samtal.
  • Jagstörningar är svårförståeliga och innebär att man inte kan skilja riktigt på vad som är en själv och vad som är andra personer eller omgivningen. Det kan ses som att man inte själv bestämmer över sina känslor, tankar och handlingar utan någon annan gör det. Eller kan det vara så att man "sitter ihop" med staden och kan "känna" stadens trafik och folkets rörelser i sig. Ett annat fascinerande fenomen är när någon tror sig vara någon annan. Man är alltså inte säker på att man är "sig själv". En patient med jagstörningar kan t.ex. höras säga "När jag föddes så fanns det ett annat barn där också så jag är inte säker att mina föräldrar tog rätt, tänk om jag är det andra barnet".
  • Vanföreställningar innebär att man tror att något är på ett sätt trots att det inte är så, man feltolkar. En hallucination är bara att man t.ex. ser en anka som inte finns. Men om den kompliceras av en vanföreställning också kan patienten tolka det som att ankan vill döda henne. Andra exempel på vanföreställningar jag själv hört är bilar som pratar med en, säpo som talar till en, telepatisk kontakt med gamla barndomsvänner samt känslan av att inte våga klä av sig för att det finns en maskin som kan se in i ens sovrum. Vanföreställningar är ofta "paranoida" vilket innebär att patienten känner sig jagad eller hotad av dem. Hells Angels tas ofta upp och många patienter har vanföreställningar om att dessa är ute efter dem. Vissa vanföreställningar kan vara "bisarra" vilket innebär att de är så orimliga att de inte kan ske. T.ex. att man styrs av utomjordingar som opererat in ett chip i huvudet på en eller att alla personer med v-ringade t-shirtar är vampyrer.
Psykoser är ett väldigt brett och spännande område och som man kan se av ovan givna exempel karakteriseras det av feltolkningar och förändrade verklighetsuppfattningar.

Det är lätt att utifrån säga att något är fel och att det bara borde vara att "upplysa" patienten så blir allt bra. Men det är just det som är sjukdomen - att man feltolkar sig själv och omvärlden så att man verkligen "tror att saker är på ett visst sätt". Personer som hör röster hittar inte på, det är inte ens så att de "tror att de hör röster". De hör verkligen dem. Hjärnundersökningar visar att området för hörsel aktiveras vid en hörselhallucination och patienten hör alltså rösten lika klart som vi själva hör någon prata på riktigt. Hjärnan är allt bra fantastisk.


Bild: Målning av konstnären Hieronymus Bosch som speglar hur tokigt allt kan vara för en psykotisk person. Själv vet jag inte huruvida det var detta som Bosch ville framställa, men en föreläsare inom psyiatrin tog upp just denna bild när han pratade om psykoser så den är väl inte helt tokig.

Kommentarer
Postat av: Tessy

Aj Lov Jo!

2009-03-07 @ 10:50:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0