Termin 8 MEQ-tentan avklarad...eller något?

Kort sammanfattning på nedanstående inlägg: Termin 8:s MEQ-tenta sög fett.

Vidare till den längre utläggningen. Dagens MEQ-tenta var inte bara den absolut svåraste tenta jag skådat, utan även den mest korkade någonsin. Det fanns knappt en enda vettig fråga och dessutom var svårigheten alldeles för hög och fokus låg på fel saker. Jag behöver nog inte säga något mer för att man ska fatta att jag är missnöjd med den.

Visst har termin 8 på läkarprogrammet varit jobbig. Men samtidigt har den varit väldigt intressant. Många av sakerna man läst nu känns som saker jag aldrig vill glömma och är av stor vikt att komma ihåg som färdig läkare. Dessutom känner jag verkligen att jag pluggat på ordentligt och lärt mig massor. Alltså varit duktig. Detta gör att det känns ännu värre att komma till en tenta som man förmodar ska bevisa att man lärt sig saker och istället känner att man inte kan ett skit.

Det finns vanliga sjukdomar och det finns farliga sjukdomar som kräver akut handläggning. Det är dessa man tycker det är uppenbart att man borde bli tentad på. Sen finns det de lite mer allmäna sjukdomarna som det kanske inte ramlar in en 10 patienter per dag av men som ändå förekommer lite hela tiden. Också viktigt att känna till, kanske inte lika djupt som de tidigare men ändå. Sen finns det riktigt ovanliga sjukdomar, specialistsjukdomar som man ser ett par stycken under sin karriär av om man har tur. Kanske inte lika vettigt att testa detta. Sen finns det rent ut sagt korkade saker som inte bringar någon mening alls. Det var framför allt den sista delen som tentan utgjordes av. (Okej lite överdrivet men you get the point.)

Det är inte så att tentan inte alls tog upp de vanliga sjukdomarna. Men de gånger de gjorde det så var frågorna så luddigt formulerade att man inte visste vad som var fram eller bak på frågan och absolut inte vad man skulle svara. Har man läst om ett ämne och kan det bra så ska man klara en fråga om det ämnet. Man ska inte behöva sitta och gissa för att man aldrig hört talas om just den saken de frågar efter eller behöva sitta och vara osäker för att man inte fattar vad de egentligen vill åt med frågan. Fråga 1, som är inom ämnet anestesi ("narkos"), var nog den värsta av dem alla. Den hade seriöst inte en enda sak att göra med vad vi läst om anestesi under terminen. Istället börjar den yra om hjärt- och lungsjukdomar som absolut har relevans i anestesin i den meningen att man ska tänka på det, men inte så att frågan ska handla uteslutande om det och kännas mer som en fråga inom hjärt- och lungmedicin. Dessutom satt man många gånger och bara skrattade för sig själv över hur dåliga frågorna var. En härlig inledning på tentan.

Sakerna blev inte bättre då kirurgi-frågan (som är den helt klart största) var väldigt svår (tycker jag i alla fall) och helt skippar alla de vanliga kirurgiska sjukdomarna och istället enbart fokuserar på tjocktarmscancer. Blä på den!

Bortsett från ortopedi, kärlkirurgi och i viss mån handkirurgi var tentan ett stort fiasko och jag är oerhört besviken på vår kursledning som släpper igenom en sådan tenta. En av anledningarna till att det blir så här knäppt är att läkarutbildningen är uppdelad i Lund och Malmö. Och i år var det Malmös tur att skriva frågorna till tentan och därför fokuserar de klart på saker de tar upp i Malmö och struntar i vad Lund tycker. Jag har dock fått höra i efterhand att folket från Malmö var minst lika sura och upprörda och att de lika lite som oss i Lund hade en aning om svaret på det mesta.

Det är alltså inte bara jag som är upprörd över denna tenta kan jag tillägga. Jag har knappt träffat en klasskompis idag som inte varit sur, besviken och lite ledsen över tentan (och jag har träffat en hel del kurser efter tentan). Nästan alla tycker det var den svåraste tentan by far och dessutom otroligt korkad.

Nej det är synd att man ska studera 20 veckor i sträck, läsa som en galning och lära sig en massa viktiga fakta, handläggningar, operationstekniker och akuta handläggningar och sedan bli tentad på något helt annat. Ska det vara så svårt att ställa samman bra frågor? Är ledningen i Lund så fega/lata att de inte vågar opponera när de får in frågor som dessa från Malmö utan bara delar ut den till oss utan vidare retuschering.

Jag tror ändå jag kommer bli godkänd. Hade jag inte pratat med någon efter tentan hade jag nästan varit säker på att jag varit underkänd men eftersom alla är lika besvikna och arga kommer rättningen att bli tvungen och ändras. När 90 % av klassen misslyckas med en tenta är det inte klassens fel, utan tentans. Troligtvis kommer godkäntgränsen sänkas eller liknande. Men det är ju bara tråkigt att de måste göra något sådant istället för att från början ge oss vettiga frågor att besvara.

För att sammanfatta precis som i början av inlägget: MEQ-tentan sög. Big time!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0