Ordsallad inom psykiatrin

Idag, tisdag, 15:00-17:00, föreläsning...

Kataton, inkongruent, stämningsläge, perception, emotionell deshabituering, anhedoni, eufori, hedoni, perceptuell, derealisation, hallucination, sensation, vanföreställning, syntymt, katatymt, plausibla, bisarra, residuala, semantik, syntax, koherens, ord-approximationer, stereotypt, irrelevant, tanketrängsel, exekutiva funktioner, kognitiv, automaticera, perservation, ambivalens, avolition, volontärt, eko-lali, ekopraxi, flexibilitas, negativism, desorganiserat, stupor, manisk, affekt, alogi, asocialitet, homeostatiskt, emotioner, altruism, självmedvetande, implicit, vitalitet, afferenta, perceptioner, efferenta, integritet, kontinuitet, autobiografi, morfologi, fysionomi, psykotisk, depersonalisation, derealisation, avitalitet, demarkation, tankedetraktion, tankepåsättning, schizotypal störning, schizoaffektiva störningar, hebefren.

Detta är ord från den sista föreläsningen idag och vartenda ord jag skrivit här ovan finns i vårt kompendium som vi fick i samband med föreläsningen. Och då orkade jag ändå bara skriva av orden till och med sida 12, av 30! Det var ett virrvarr av ord och begrepp som kan få vem som helst att bli smått galen (lämpligt att föreläsningen handlade om just schizofreni). Även för mig som kan merparten av orden ovan är det ändå hopplöst att försöka läsa igenom kompendiet. Man får stanna upp i varenda mening för att tänka efter att man fått med sig rätt betydelse.

Läkarvetenskapen är fylld av härliga ord, det här var ett axplock av dem.

(En hel del av orden ovan är inte läkartermer och vissa av dem är till och med rätt allmänt kända. Men i vilket fall som så är samtliga ovanstånde ord en aning "fina" och det var det som var meningen att jag ville visa här.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0