Parkinsonmedicinernas under

Idag var jag på neurologmottagning och träffade två patienter med Parkinsons sjukdom. Det fascinerande idag var att en av patienterna hade tagit sin Parkinsonmedicin precis innan han kom in till oss och den hade därför inte hunnit börja verka när vi träffade honom. Effekten var otrolig! När vi träffade honom gick han med korta, trippande steg, ansiktet var stelt och han var både slö i rörelserna och långsam i sina svar. Vid undersökning var det en hel del att uppmärksamma som balansnedsättning och svagheter i armar och ben.

Men efter bara en halvtimme var han som förändrad. Han var piggare, gladare och pratade på mycket mer. Dessutom bokstavligen spatserade han fram i korridoren utan att vingla och ansiktet var mycket rörligare. Och allt detta på bara några minuter. Fantastiskt!

Parkinson är verkligen en tråkig sjukdom. Men det är glädjande att se en medicin som fungerar så bra. Tänk om dementa kunde ta en demensmedicin och helt vips vara bra. Eller om strokepatienter kunde svälja en tablett som plötsligt tog bort deras förlamningar i ben och armar. Visst måste Parkinsonmedicinen tas ungefär varannan timme under hela dagen och i många fall minskar effekten med åren av sjukdom. Allt är inte frid och fröjd men det kunde varit så mycket värre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0