Paracetamol och ibuprofen fungerar faktiskt!

Då jag sällan är särskilt sjuk kommer de vanliga "huvudvärkstabletterna" sällan till sin fulla rätt. Inte mer än att bota en tillfällig huvudvärk en kväll, vilket de i och för sig gör bra men knappast revolutionernade.

 

Men nu när jag varit förkyld känns de som rena mirakelkurerna! De verkligen sänker min feber och tar bort min huvudvärk. Bara så där! Det blir lätt så att mediciner och liknande som köps utan recept känns inte "på riktigt", mer lite husmannskur över det hela. Men det här är verkligen coola grejor och jag är helnöjd som överlevt två dagar som hade varit betydligt jobbigare och pluggmässigt mer ineffektiva utan dessa tabletter.

 

Lite information som man som läkarstudent så klart inte kan låta bli att skriva när man ändå är inne på ämnet:

- Paracetamol (substansen i Panodil och Alvedon bl.a.) och ibuprofen (substansen i Ipren, Ibumetin och Ibuprofen) är två helt olika ämnen.

- Paracetamol är mindre skadlig än ibuprofen, som kan ge magsår vid längre tids användande, så länge man följer rekommenderad maxdos.

- Man kan kombinera paracetamol och ibuprofen för bättre effekt då de verkar på två helt olika sätt. Detta är dock inget man behöver göra i första taget utan pröva först med enbart en av de två.

- Ta ALDRIG mer än de max 4 gram paracetamol som man får ta, då biverkningarna är direkt dödliga på grund av leverskada. Jag vill inte skrämma någon att använda paracetamol då den faktiskt är mindre skadlig än ibuprofen så länge man inte tar mer än 4 gram om dagen och självklart är det inte dödligt om man råkar ta ett halvt gram mer - men man ska ändå tänka på det. Och om någon någonsin kommer på den tråkiga idéen att vilja ta självmord - välj inte paracetamol (som en hel del tyvärr gör) då mer plågsamma sätt att göra detta på är svåra att finna.

- Var resonlig med dessa två läkemedelsgrupper. Det finns de som aldrig tar dem för att de tycker att "läkemedel är skadligt och onödigt" och det finns de som knaprar i sig alldeles för mycket. I lagom dos hjälper de när de kan hjälpa, nämligen vid måttlig värk och feber. Men det är onödigt att äta alvedon för att man känner sig lite krasslig. Hostan förbättras till exempel inte av det.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0