Elektrokonvulsiv behandling ("elchocksbehandling")

"Elchocksbehandling" är en av de behandlingarna som nog väcker många hemska tankar hos oss. Man ser framför sig en kall brits där patienten ligger fastspänd med bälten, en trasa i munnen för att hon inte ska bita sig och en gammal maskin kopplad med sladdar till patientens huvud där den om några sekunder kommer "bränna" hjärnan och göra patienten till en grönsak.

Det är i alla fall så här det i princip alltid framställs i filmer. Egentligen är det väl inte fel, för det var nog så det var förr. Behandlingen var inte så mycket en behandling för patienten som det var för personalen att slippa en svårt psykotisk eller jobbig patient.

Idag är dock helt annorlunda. Till att börja med är termen "elchock" missvisande då man inte använder ström för att "bränna hjärnan" eller åstadkomma några personlighetsförändringar med. Utan man ger en kort strömstöt som utlöser ett epileptiskt anfall, ett generaliserat krampanfall. Det är därför det egentligen heter "elkrampsbehandling"/"elektrokonvulsiv behandling" (ECT, "electroconvulsive therapy" på engelska) då det är hjärnans egen elektriska aktivitet som åstadkommer behandlingen, inte strömmen som skickas in i hjärnan mer än att det utlöser själva anfallet. Krampanfallet är som en stor urladdning i hjärnan och på något sätt ändras det hur mycket substanser som frisätts i hjärnan samt receptorernas (mottagarnas) känslighet för dessa substanser. För att summera: En liten elstöt ger ett krampanfall som ändrar signaleringen av substanser i hjärnan.

Idag är patienten även sövd under behandlingen samt ger man muskelrelaxerande medicinering vilket medför att det epileptiska krampanfallet nästan inte "syns" på utsidan. I hjärnan pågår alltså stormen av elektriska signaler samtidigt som armar och ben knappt skakar alls.

Själva anfallet tar mindre än 30 sekunder och behandlingen tar allt som allt med nedsövning, muskelrelaxering och elkrampsbehandling under 15-20 minuter. Snabbt och effektivt alltså. Och många patienter blir otroligt hjälpa av det här. Framför allt djupa depressioner botas på det här sättet men även vissa sorters psykos och maniska tillstånd kan hjälpas av ECT. Behandlingen tror man är i stort helt ofarligt, men en viss minnesförlust orsakas av krampanfallet. Man får alltid en total minnesförlust av själva tiden kring behandlingen men även en störning av korttidsminnet kan kvarstå under en tid framöver. Denna går dock över efter ett tag men kan vara jobbig för patienten.


Bild: Elektrokonvulsiv behandling som den ser ut idag. De svarta handtagen används för att föra en liten ström genom hjärnan som inducerar ett krampanfall.

Ytterligar en starkt stigmatiserad behandling inom psykiatrins område som idag ser helt annorlunda ut än vad den gjorde för 40-50 år sedan och som vi ofta ser på film fortfarande idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0