Japaner älskar mobiler, men pratar inte i dom?

Ja här har vi ett specialavsnitt av högsta rang. Japaners mobiltelefoner.

Först och främst så har i princip alla japaner minst en mobiltelefon, många har flera. Detta är förståeligt då mobiltelefonerna i Japan verkligen är billiga och det finns nog lika många mobilbutiker som det finns brevlådor i Tokyo. Dock så är det japanernas egna märken som är billiga och alla dessa mobiler ser ganska likadana ut. Detta gör att det ser ut som att alla japaner har exakt likadan mobiltelefoner. Eller i alla fall en av de tre modeller som finns.

Men det finns juh en hel del nackdelar med de japanska mobiltelefonerna. Först och främst så har dom inte SIM-kort. Dom verkar ha något skumt motsvarande men detta leder till att man inte kan ta en europeisk mobil och använda den med ett japanskt abonnemang. Därutöver så använder sig även japanska mobilnätet av ett annat frekvensband än Europa eller USA. De flesta mobiltelefoner i Europa stödjer ej detta frekvensomfång och är därför stendöda i Japan. Tycker faktiskt också att det är sämre ljudkvalité i telefonerna här men det kan vara som jag bara inbillar mig.

Men det konstigaste med hela mobilkulturen är ändå skyltarna över hela Japan som säger att du inte får använda mobiltelefonen, eller i alla fall att du ska undvika att använda mobiltelefonen. Och dessa skyltar finns på i princip alla ställen där du skulle vilja använda en mobiltelefon. På tåget till exempel finns det skyltar överallt där det står "please refrain from using your mobile phone" och jag vet inte om jag tolkar det som att man inte bör använda den alls eller om man inte bör prata högt i den. Eller vad menar de? För i princip varenda kotte på tåget står konstant och SMS:ar (de har egentligen inte SMS i Japan men en sort mail-motsvarighet) så använder sina mobiler gör de juh. Men däremot ser man i princip aldrig någon prata i dom. De få gånger någon gör detta springer de alltid bort till tågdörrarna och ställer sig ihopkrupna som att de verkligen skäms.

Men visst det är skönt att slippa att folk står och gastar i mobiler (finns juh en anledning till att ordet "mobilblottare" har fötts) men anti-mobil-skyltar överallt känns lite skumt. Inte minst i ett land där "alla" har en mobiltelefon.

Måste också tillägga att jag tycker att japanernas motsvarighet till ljudlös som kallas "Manner mode" är hur gulligt som helst.

"Manner mode on!"


Bild: Ett exempel på en klassisk japansk mobiltelefon, inklusivea alla deras söta accessoarer. I det här fallet Misatos. omedvetet stulna för fotografering, mobiltelefon.

Kommentarer
Postat av: Godfather

Hej Långe Man

Äntligen några som förstått att man kan leva utan trådlöst, o ständig, förbindelse!

Inte f-n trodde jag att Japanerna skulle va de som fattade finessen!

Ha dé

2008-07-09 @ 19:45:11
Postat av: Tessy

Haha - jättekul skrivet, Vackrast! :)

2008-07-09 @ 21:37:29
URL: http://betw.blogg.se/
Postat av: Tessy

Men "söta accessoarer" - mjä. Rätt ugly faktiskt. :P

2008-07-11 @ 00:52:57
URL: http://betw.blogg.se/
Postat av: Pada-chan

Stitch i ägget är juh jättesöt! :D

2008-07-11 @ 11:57:52
URL: http://padachan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0