Fattiga läkare i Japan?

Jag blev minst sagt förvånad när jag under torsdagen satt och pratade läkarlöner med Ju och läkaren vi var med på barnavdelningen. Jag har ändå haft intrycket att läkare i Japan, precis som i Sverige, tjänar ganska bra. Men jag får nog tänka om...

Som AT-läkare i Sverige (det man jobbar som i cirka 2 år efter att universitetsutbildningen är färdig) finns det en minimilön på runt 24 000 har jag för mig. På de mer "otillgängliga" platserna i Sverige samt de mer givmilda kommunerna så kan man få upp emot en 27 000. Som jämförelse då så tjänar en AT-läkare i Japan 150 000 Yen i månaden. Cirka 8 600 kronor i månaden... Och då har dom 3 lediga dagar per månad! Det är juh helt sjukt!

Läkaren berättade att i princip alla läkare har extrajobb (som läkare på andra sjukhus eller inom samma sjukhus) för att klara av att kunna betala mat och liknande. Utan det går det inte. Lönen blir inte särskilt imponerande mycket högre heller som legitimerad läkare eller specialistläkare. Kommer inte ihåg exakt hur mycket det var nu men t.ex. så sa dom att de absolut högsta betalda professorerna på sjukhuset (vilket bara var en handfull) tjänade cirka 10 000 000 Yen om året. Omräknad till svenska blir det cirka 48 000 kronor i månaden. Och denna lön skillde sig starkt från de övriga läkarnas löner. (En Professor i Sverige vet jag kan tjäna i alla fall en bra bit över 80 000 i månaden.) När jag berättade vad en svensk AT-läkare eller specialistläkare tjänade på ett ungefär så hoppade nästan Ju av stolen och läkaren borta vid datorn suckade ett litet "det hade inte varit helt fel" och skakade på huvudet.

Så sammanfattat förstår jag inte riktigt hur lönerna baseras i Japan eller om alla löner är så låga? För utbildningen studenterna tar här på sjukhuset kostar totalt cirka en miljon kronor för de 6 åren de läser. Det tar ett tag att jobba ifatt det med 8 600 kronor i månaden. Till skillnad mot Sverige så betalar dock alltid föräldrarna sitt barns utbildning men jag har ändå svårt att se hur det går ihop.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0