Twilight Imperium - Brädspelsrecension
Twilight Imperium, 3rd edition
Vad är Twilight Imperium för spel?
Twilight Imperium är ett episkt rymdäventyr där 2-6 spelare tar kontrollen över varsin ras för att leda dem till herravälde över galaxen genom kolonisering, krig, forskning, handel och politik. Ingen kommer lämnas oberörd efter en omgång av Twilight Imperium!

Bild: Framsidan på förpackningen. Detta är ett spel modellen riktigt stor och lådan är maffiga 30x60 cm, fullpackad med innehåll.
Vad är målet med spelet?
Målet är att uppnå 10 victory points.
Det lät inte särskilt spännande?..
Jo, men då detta låter ganska "tråkigt" är sätten att uppnå dessa poäng allt annat än tråkiga. När man börjar spelet finns inga sätt att få poäng på men ganska snart börjar olika mål, "objectives", vändas upp och lyckas man uppnå någon av dessa får man olika poäng beroende på hur svåra de är. Efterhand som spelet går vänds fler och fler objectives upp och möjligheterna att få poäng ökar. Objectives-högen är även organiserad så senare kort är svårare och ger mer poäng. Bland de objectives med mer poäng finns även ett kort som tvärt avslutar spelet och låter den med mest poäng vinna, så det gäller att ligga i med poängsamlandet. Ett objective kan vara allt från att erövra 6 planeter, forska fram 4 olika teknologier till att ta över den mittersta planet eller ta kol på en annan spelares planeter. Utöver dessa "offentliga" objectives som alla kan uppnå har varje spelare även ett hemligt objective som bara den vet och när denne spelare klarar detta belönas den med ytterligare poäng.
Det låter betydligt mer spännande ja. Så vad spelar man på för bräde?
Brädet byggs upp av spelarna själva innan matchen startar och består av mängder av små system innehållandes 1-3 planter per system, asteroidfält, nebulosor och supernovor. Detta ger ett unikt spelbräde varje gång och byggandet av detta är också ett strategiskt element i spelet då man försöker lägga ut planeter som är fördelaktiga nära sig själv och tråkigheter som asteroidfält och liknande kring de andra spelarna. I mitten av brädet ligger alltid den stora planeten "Mecatol Rex" som förutom att ge en stor bonus i "inflytande" i spelet även är mål för flertalet objectives. Att äga en planet har tre fördelar - den ger resurser, inflytande och kan ge en fördel vid forskning.

Bild: Exempel på olika system (varje hexagon är ett system). Ett en-planetssystem, ett två-planetssystem, Mecatol Rex samt ett asteroidfält.
Jag antar att man inte har varsin Fia med knuff-spelpjäs att röra sig runt med mellan alla dessa "system"?
Helt korrekt. Spelet går i stort ut på att kolonisera planeter, bygga upp en stor rymdarmada och sedan antingen utöva makt enbart med sin flottas närvaro eller genom att bomba skiten ut sina fiender och ta över deras planeter. För att representera sin flotta har man en myriad av små plastskepp i olika former föreställandes allt från fraktskepp och rymdstationer till små krigsskepp och stora slagskepp.

Bild: De olika skeppen som finns tillängliga i spelet. Varje färg har ett antal av varje skepp och det finns sex olika färger att spela med.
Vad gör man under en spelrunda?
Spelet utspelas över ett antal "rundor". På varje runda får varje spelare en "action" att utföra. En action kan vara en av tre saker (finns en fjärde men den har jag aldrig behövt använda så vi behöver inte krångla till det nu): Utföra en "strategic action", utföra ett "tactical action" eller passa. En runda är slut när alla spelare passat och då startar en ny runda. Strategic action kommer jag komma in mer på sen, men det vanligaste och viktigaste är en tactical action. En tactial action är egentligen bara ett fint namn på "allt" i princip. Det är det du gör för att flytta dina skepp mellan systemen i galaxen, det är det som används för att starta en strid, inta en ny planet och det som används för att producera nya enheter. Man kan jämföra tactical action med att ge en "order".
Okej, tactical orders och att passa kan jag förstå. Men vad var den sista för något - strategy action?
Ja, en stor del av spelet är uppbyggt kring 8 olika strategikort ("Strategy cards", vet inte vilket av dem som låter nördigast?) som varje runda påverkar spelet i högsta grad. Innan en runda börjar väljer spelarna i tur och ordning ett av dessa 8 strategikort som de tar och lägger vid sig. Alla dessa är fundamentalt unika och heter saker som "Trade", "Warfare", Technology" och "Politics". De flesta strategikort är uppdelade i två förmågor, den primära ger en bonus till spelaren som har det när denne väljer att spela ut det, medans den sekundära förmågan ges till alla de andra spelarna efter kortet har spelats ut.

Bild: De 8 olika strategierna man kan välja mellan. Den primära förmågan i den övre rutan på kortet och den sekundära i den undre. Varje ny runda lämnar man tillbaka sitt kort och drar sedan ett nytt i tur och ordning.
Ööh, inte så lätt att fatta - förklara.
Vi kan ta ett lätt exempel, "Technology"-strategin. Istället för att göra en tactical action eller passa kan en spelare välja att göra en "strategic action" och spela ut sitt strategikort. Om detta då t.ex. är Technology får spelaren direkt en gratis teknologi som den väljer ur teknologihögen och lägger framför sig. Detta var alltså den "primära" funktionen hos kortet. Därefter får alla andra spelare möjlighet att göra den "sekundära" funktionen som är att de kan få _köpa_ en teknologi för 8 resurser. Spelaren som valde Technology-strategin får alltså teknologin gratis medans alla andra spelare får möjlighet att köpa en teknologi. Att beakta här är också att detta är enda gången man faktiskt får forska under en runda. Så om ingen tagit Technology-strategin (det finns 8 strategier men bara max 6 spelare så minst 2 kommer lämnas varje runda) så blir det helt enkelt ingen forskning den rundan.
Aaah! Så strategierna driver varje runda genom vanliga faser som forskning, handel och politik och ger spelaren som har kortet en fördel men ändå alla andra en chans att få en del av kakan?
Ja, precis! Vill man verkligen ha en teknologi den runda och har det kärvt med resurser att betala med så tar man Technology-strategin, men är det inte topprioritet eller om man ändå har bra med resurser kan man lika bra spela den "sekundära" förmågan på kortet när någon annan spelar ut det. Det vill säga om någon annan tar det!
Forskning är ganska straight forward, men det finns alltså handel och politik också?
Ja, varje spelare har två handelskontrakt som de kan ge till andra spelare i utbyte mot deras handelskontrakt. På så vis upprättas en byteshandel mellan dessa två spelare och i fortsättningen kommer dessa två att få resurser varje gång "Trade"-strategin spelas. Kruxet är att olika raser är olika bra på att handla med varandra och har därför sämre handelskontrakt att ge bort. Detta sätter dem ofta i en skuldposition som de får försöka muta sig ifrån med pengar, eller ännu roligare "löften" om att hjälpa eller bistå den andra parten. Här blir det ofta väldigt intressant och som det klart står i reglerna är "inga löften bindande" och detta skapar en härlig stämning mellan förtroende och misstroende mellan de olika parterna.

Bild: Många olika kort finns det i Twilight Imperium. Här visas en hel del av dem som politik, actionkort, objectives, planeter och längst ner forskningskorten. (Bild från Boardgamegeek.com)
Så lite äkta förhandling finns med i Twilight Imperium alltså.
Ja, i högsta grad! Man kan muta varandra för allt möhligt: Från att få en spelare att inte gå på ens planeter eller att få titta på deras kort på handen till att få någon att gå med på handel eller att rösta på en själv i politiska omröstningar.
Politiska omröstningar? Det här börjar bli väldigt komplicerat eller?
Det är så här: Spelet har en del regler och till en början kan de verka oövervinnerliga. Men charmen är att man faktiskt bara behöver ha "hört talas om" de flesta och sedan räcker det med _en_ erfaren spelledare som håller koll på allt. Då spelet är ganska öppet och interagerande kan rutinerade spelare hjälpa nyare spelare utan att dessa behöver hålla hundra regler i huvudet. Det är alltså egentligen en hög inlärningströskel men denna övervinns genom att spelet är öppet och hjälp är lättillgängligt. Att jämföra med ett av mina andra favoritspel StarCraft: The Boardgame där varje spelare gör 4 drag i taget hemligt. Då måste man själv verkligen ha koll på reglerna då ingen finns där som kan hjälpa en mitt i planerandet och dessutom innebär felplaneringar eller regelmissförstånd ofta en större förlust i StarCraft.

Bild: De 10-sidiga tärningarna, trade goods, speaker token och ett lags olika order tokens.
Vi går tillbaka till strategierna. Du verkar tycka om det, är det alltså ett bra system?
Ja, absolut. Strategierna driver varje runda och gör den unik. Istället för att varje spelare själva får välja när de ska bygga, forska, handla och liknande styr alla spelare tillsammans en runda och försöker tajma så att det blir så fördelaktigt för dem själva och så dåligt som möjligt för andra. Dessutom ger det mycket interaktion och jag märker att det är sällan man sitter för sig själv och funderar utan är hela tiden med i spelet. Om jag ska säga något negativt om strategisystemet så är det att vissa av strategierna inte är lika väl genomtänkta, nämligen "Imperial" och "Initiative". De är egentligen väldigt bra men har hamnat i en dålig cirkel på grund av deras funktion. Imperial-strategin är för tillfället ruskigt bra då den ger spelaren en victory point (det man behövde 10 av för att vinna). Hur bra det än är att forska, handla och liknande så slår helt enkelt inget att få en gratis victory point. Därför kommer spelaren som kan _alltid_ ta Imperial-strategin.
Men vem börjar ta strategikorten? Det är väl inte samma spelare hela tiden?
Nej. Den som börjar ta strategikort är den som har "speaker-token" just då. Och denna speaker token får man genom att välja initiative-strategin. Detta ger den tråkiga cykeln att den som kan tar alltid imperial-strategin och spelaren efter det tar initative-strategin så att denna nästa runda kommer vara den som får ta imperial-strategin. Osv osv. Detta kan låta tråkigare än det är då man snabbt väljer sig att så är det. Det blir mer som en klocka som går och de flesta rundor får man ändå dra kort förutom dessa då redan är tagna. Lyckligtvis finns det dock en lösning på detta problem. Det finns ett tilläggspaket ("Shattered Empire" - det enda tilläggspaketet till Twilight Imperium) som bland annat innehåller en ny imperial-strategi som inte längre ger ett victory point bara så där. Att tillägga så innehåller även tilläggspaket åtta helt nya strategier att ersätta original-strategikorten med som sägs vara ännu bättre än de gamla och jag ska själv lägga vantarna på detta tilläggspaket så snabbt jag kan.

Bild: Mitt i en omgång med Tessy och min lillebror Jonathan. Det var jämnt skägg ända tills slutet där jag äntligen fick min första vinst. ;)
Heh, inget spel är perfekt eller hur? Men hur fungerar striderna?
Stridssystemet är simpelt. Varje skepp har en viss styrka (från 1 till 10) där lägre siffra är bättre. Skeppen skjuter samtidigt på varandra och för detta slår man varsin tärning per skepp och slår man lika med eller över skeppets styrka förlorar fienden ett skepp (vilket väljer de själva). Skeppen skjuter om och om igen tills bara en sida finns kvar antingen för att ena sidan dött eller för att de flytt. Invasion av planeter går till på samma sätt när marktrupper slåss mot varandra. Självklart finns en del extrafinesser och vissa skepp får extraskott, andra har chanser att förstöra småskepp innan striden ens börjar, några kan tåla två träffar innan de sprängs och andra kan bomba planeter innan man landar sina trupper. Jag vet att andra har klagat på att striderna innehåller ett så stort turmoment som tärningar men jag tycker själv aldrig det varit något problem och "oftast" vinner ändå rätt sida (de med mest eller starkast skepp) men en viss osäkerhet ger alltid lite extra spänning. Stridssystemet är inte lika genomarbetat som i StarCraft The Boardgame men istället fokuserar inte detta spel lika mycket på strider som det heller.

Bild: Spänningen ökar och flottorna närmar sig en oifrånkomlig konflikt. Mecatol Rex i mitten är starkt ockuperad av lila spelare (Tessy).
Det här börjar dra ut på det. Några sista tankar om spelsystemet innan slutklämmen?
Ja, lite kort om raserna man kan välja mellan. Det finns totalt 10 olika raser att spela med. Alla med deras unika startenheter, start-teknologier och specialförmågor. Just specialförmågorna påverkar spelet stort och bidrar till att varje spelare känner sig unik och kan lägga upp sin strategi lite annorlunda än de andra spelarna gör. Dessutom har varje ras en väldigt omfattande historia skrivet på baksidan av sitt kort som är spännande att läsa igenom och ger djup och förståelse för spelet.

Bild: De olika tio lagen som man kan spela som i Twilight Imperium. I förgrunden ses de skolade "Jol-Nar" med sin förkärlek för teknologi medans Xxcha som ligger precis bakom favoriserar konflikter.
Så vad tycker du om Twilight Imperium?
Om det inte gått fram ännu så tycker jag detta är ett fantastiskt spel! Det är ett rymdäventyr där fokus ligger lika mycket på politik, handel och struktur som på krig. Variationerna är oändliga och jag tror knappt det är möjligt att tröttna på spelet då det innehåller en sån uppsjö av olika lag, strategier, politiska händelser, kort och planetsystem. Mycket av spelets olika element är verkligen uppbyggt att vara just fräscht varje ny match och det är fascinerande att det blivit så bra som det blivit. Några nackdelar finns det dock. Speltiden är ibland lång men tack vare stor interaktion mellan spelarna är det inget större problem alls. Imperial-initiative-strategi-cykeln är olycklig och jag är glad att det finns lösning för det i expansionen. Förutom dessa småmissar tror jag inte många skulle tycka att Twilight Imperium är annat än en riktig höjdare! Det har allt och lite till man letar efter hos ett strategiskt brädspel och genomför varje punkt med bravur.
Betyg: 9/10

Bild: Twilight Imperium tar _mycket_ bordsplats! Och detta är ändå bara en match med tre personer. Ska jag spela med sex personer får vi kanske spela på golvet?..
Vad är Twilight Imperium för spel?
Twilight Imperium är ett episkt rymdäventyr där 2-6 spelare tar kontrollen över varsin ras för att leda dem till herravälde över galaxen genom kolonisering, krig, forskning, handel och politik. Ingen kommer lämnas oberörd efter en omgång av Twilight Imperium!

Bild: Framsidan på förpackningen. Detta är ett spel modellen riktigt stor och lådan är maffiga 30x60 cm, fullpackad med innehåll.
Vad är målet med spelet?
Målet är att uppnå 10 victory points.
Det lät inte särskilt spännande?..
Jo, men då detta låter ganska "tråkigt" är sätten att uppnå dessa poäng allt annat än tråkiga. När man börjar spelet finns inga sätt att få poäng på men ganska snart börjar olika mål, "objectives", vändas upp och lyckas man uppnå någon av dessa får man olika poäng beroende på hur svåra de är. Efterhand som spelet går vänds fler och fler objectives upp och möjligheterna att få poäng ökar. Objectives-högen är även organiserad så senare kort är svårare och ger mer poäng. Bland de objectives med mer poäng finns även ett kort som tvärt avslutar spelet och låter den med mest poäng vinna, så det gäller att ligga i med poängsamlandet. Ett objective kan vara allt från att erövra 6 planeter, forska fram 4 olika teknologier till att ta över den mittersta planet eller ta kol på en annan spelares planeter. Utöver dessa "offentliga" objectives som alla kan uppnå har varje spelare även ett hemligt objective som bara den vet och när denne spelare klarar detta belönas den med ytterligare poäng.
Det låter betydligt mer spännande ja. Så vad spelar man på för bräde?
Brädet byggs upp av spelarna själva innan matchen startar och består av mängder av små system innehållandes 1-3 planter per system, asteroidfält, nebulosor och supernovor. Detta ger ett unikt spelbräde varje gång och byggandet av detta är också ett strategiskt element i spelet då man försöker lägga ut planeter som är fördelaktiga nära sig själv och tråkigheter som asteroidfält och liknande kring de andra spelarna. I mitten av brädet ligger alltid den stora planeten "Mecatol Rex" som förutom att ge en stor bonus i "inflytande" i spelet även är mål för flertalet objectives. Att äga en planet har tre fördelar - den ger resurser, inflytande och kan ge en fördel vid forskning.

Bild: Exempel på olika system (varje hexagon är ett system). Ett en-planetssystem, ett två-planetssystem, Mecatol Rex samt ett asteroidfält.
Jag antar att man inte har varsin Fia med knuff-spelpjäs att röra sig runt med mellan alla dessa "system"?
Helt korrekt. Spelet går i stort ut på att kolonisera planeter, bygga upp en stor rymdarmada och sedan antingen utöva makt enbart med sin flottas närvaro eller genom att bomba skiten ut sina fiender och ta över deras planeter. För att representera sin flotta har man en myriad av små plastskepp i olika former föreställandes allt från fraktskepp och rymdstationer till små krigsskepp och stora slagskepp.

Bild: De olika skeppen som finns tillängliga i spelet. Varje färg har ett antal av varje skepp och det finns sex olika färger att spela med.
Vad gör man under en spelrunda?
Spelet utspelas över ett antal "rundor". På varje runda får varje spelare en "action" att utföra. En action kan vara en av tre saker (finns en fjärde men den har jag aldrig behövt använda så vi behöver inte krångla till det nu): Utföra en "strategic action", utföra ett "tactical action" eller passa. En runda är slut när alla spelare passat och då startar en ny runda. Strategic action kommer jag komma in mer på sen, men det vanligaste och viktigaste är en tactical action. En tactial action är egentligen bara ett fint namn på "allt" i princip. Det är det du gör för att flytta dina skepp mellan systemen i galaxen, det är det som används för att starta en strid, inta en ny planet och det som används för att producera nya enheter. Man kan jämföra tactical action med att ge en "order".
Okej, tactical orders och att passa kan jag förstå. Men vad var den sista för något - strategy action?
Ja, en stor del av spelet är uppbyggt kring 8 olika strategikort ("Strategy cards", vet inte vilket av dem som låter nördigast?) som varje runda påverkar spelet i högsta grad. Innan en runda börjar väljer spelarna i tur och ordning ett av dessa 8 strategikort som de tar och lägger vid sig. Alla dessa är fundamentalt unika och heter saker som "Trade", "Warfare", Technology" och "Politics". De flesta strategikort är uppdelade i två förmågor, den primära ger en bonus till spelaren som har det när denne väljer att spela ut det, medans den sekundära förmågan ges till alla de andra spelarna efter kortet har spelats ut.

Bild: De 8 olika strategierna man kan välja mellan. Den primära förmågan i den övre rutan på kortet och den sekundära i den undre. Varje ny runda lämnar man tillbaka sitt kort och drar sedan ett nytt i tur och ordning.
Ööh, inte så lätt att fatta - förklara.
Vi kan ta ett lätt exempel, "Technology"-strategin. Istället för att göra en tactical action eller passa kan en spelare välja att göra en "strategic action" och spela ut sitt strategikort. Om detta då t.ex. är Technology får spelaren direkt en gratis teknologi som den väljer ur teknologihögen och lägger framför sig. Detta var alltså den "primära" funktionen hos kortet. Därefter får alla andra spelare möjlighet att göra den "sekundära" funktionen som är att de kan få _köpa_ en teknologi för 8 resurser. Spelaren som valde Technology-strategin får alltså teknologin gratis medans alla andra spelare får möjlighet att köpa en teknologi. Att beakta här är också att detta är enda gången man faktiskt får forska under en runda. Så om ingen tagit Technology-strategin (det finns 8 strategier men bara max 6 spelare så minst 2 kommer lämnas varje runda) så blir det helt enkelt ingen forskning den rundan.
Aaah! Så strategierna driver varje runda genom vanliga faser som forskning, handel och politik och ger spelaren som har kortet en fördel men ändå alla andra en chans att få en del av kakan?
Ja, precis! Vill man verkligen ha en teknologi den runda och har det kärvt med resurser att betala med så tar man Technology-strategin, men är det inte topprioritet eller om man ändå har bra med resurser kan man lika bra spela den "sekundära" förmågan på kortet när någon annan spelar ut det. Det vill säga om någon annan tar det!
Forskning är ganska straight forward, men det finns alltså handel och politik också?
Ja, varje spelare har två handelskontrakt som de kan ge till andra spelare i utbyte mot deras handelskontrakt. På så vis upprättas en byteshandel mellan dessa två spelare och i fortsättningen kommer dessa två att få resurser varje gång "Trade"-strategin spelas. Kruxet är att olika raser är olika bra på att handla med varandra och har därför sämre handelskontrakt att ge bort. Detta sätter dem ofta i en skuldposition som de får försöka muta sig ifrån med pengar, eller ännu roligare "löften" om att hjälpa eller bistå den andra parten. Här blir det ofta väldigt intressant och som det klart står i reglerna är "inga löften bindande" och detta skapar en härlig stämning mellan förtroende och misstroende mellan de olika parterna.

Bild: Många olika kort finns det i Twilight Imperium. Här visas en hel del av dem som politik, actionkort, objectives, planeter och längst ner forskningskorten. (Bild från Boardgamegeek.com)
Så lite äkta förhandling finns med i Twilight Imperium alltså.
Ja, i högsta grad! Man kan muta varandra för allt möhligt: Från att få en spelare att inte gå på ens planeter eller att få titta på deras kort på handen till att få någon att gå med på handel eller att rösta på en själv i politiska omröstningar.
Politiska omröstningar? Det här börjar bli väldigt komplicerat eller?
Det är så här: Spelet har en del regler och till en början kan de verka oövervinnerliga. Men charmen är att man faktiskt bara behöver ha "hört talas om" de flesta och sedan räcker det med _en_ erfaren spelledare som håller koll på allt. Då spelet är ganska öppet och interagerande kan rutinerade spelare hjälpa nyare spelare utan att dessa behöver hålla hundra regler i huvudet. Det är alltså egentligen en hög inlärningströskel men denna övervinns genom att spelet är öppet och hjälp är lättillgängligt. Att jämföra med ett av mina andra favoritspel StarCraft: The Boardgame där varje spelare gör 4 drag i taget hemligt. Då måste man själv verkligen ha koll på reglerna då ingen finns där som kan hjälpa en mitt i planerandet och dessutom innebär felplaneringar eller regelmissförstånd ofta en större förlust i StarCraft.

Bild: De 10-sidiga tärningarna, trade goods, speaker token och ett lags olika order tokens.
Vi går tillbaka till strategierna. Du verkar tycka om det, är det alltså ett bra system?
Ja, absolut. Strategierna driver varje runda och gör den unik. Istället för att varje spelare själva får välja när de ska bygga, forska, handla och liknande styr alla spelare tillsammans en runda och försöker tajma så att det blir så fördelaktigt för dem själva och så dåligt som möjligt för andra. Dessutom ger det mycket interaktion och jag märker att det är sällan man sitter för sig själv och funderar utan är hela tiden med i spelet. Om jag ska säga något negativt om strategisystemet så är det att vissa av strategierna inte är lika väl genomtänkta, nämligen "Imperial" och "Initiative". De är egentligen väldigt bra men har hamnat i en dålig cirkel på grund av deras funktion. Imperial-strategin är för tillfället ruskigt bra då den ger spelaren en victory point (det man behövde 10 av för att vinna). Hur bra det än är att forska, handla och liknande så slår helt enkelt inget att få en gratis victory point. Därför kommer spelaren som kan _alltid_ ta Imperial-strategin.
Men vem börjar ta strategikorten? Det är väl inte samma spelare hela tiden?
Nej. Den som börjar ta strategikort är den som har "speaker-token" just då. Och denna speaker token får man genom att välja initiative-strategin. Detta ger den tråkiga cykeln att den som kan tar alltid imperial-strategin och spelaren efter det tar initative-strategin så att denna nästa runda kommer vara den som får ta imperial-strategin. Osv osv. Detta kan låta tråkigare än det är då man snabbt väljer sig att så är det. Det blir mer som en klocka som går och de flesta rundor får man ändå dra kort förutom dessa då redan är tagna. Lyckligtvis finns det dock en lösning på detta problem. Det finns ett tilläggspaket ("Shattered Empire" - det enda tilläggspaketet till Twilight Imperium) som bland annat innehåller en ny imperial-strategi som inte längre ger ett victory point bara så där. Att tillägga så innehåller även tilläggspaket åtta helt nya strategier att ersätta original-strategikorten med som sägs vara ännu bättre än de gamla och jag ska själv lägga vantarna på detta tilläggspaket så snabbt jag kan.

Bild: Mitt i en omgång med Tessy och min lillebror Jonathan. Det var jämnt skägg ända tills slutet där jag äntligen fick min första vinst. ;)
Heh, inget spel är perfekt eller hur? Men hur fungerar striderna?
Stridssystemet är simpelt. Varje skepp har en viss styrka (från 1 till 10) där lägre siffra är bättre. Skeppen skjuter samtidigt på varandra och för detta slår man varsin tärning per skepp och slår man lika med eller över skeppets styrka förlorar fienden ett skepp (vilket väljer de själva). Skeppen skjuter om och om igen tills bara en sida finns kvar antingen för att ena sidan dött eller för att de flytt. Invasion av planeter går till på samma sätt när marktrupper slåss mot varandra. Självklart finns en del extrafinesser och vissa skepp får extraskott, andra har chanser att förstöra småskepp innan striden ens börjar, några kan tåla två träffar innan de sprängs och andra kan bomba planeter innan man landar sina trupper. Jag vet att andra har klagat på att striderna innehåller ett så stort turmoment som tärningar men jag tycker själv aldrig det varit något problem och "oftast" vinner ändå rätt sida (de med mest eller starkast skepp) men en viss osäkerhet ger alltid lite extra spänning. Stridssystemet är inte lika genomarbetat som i StarCraft The Boardgame men istället fokuserar inte detta spel lika mycket på strider som det heller.

Bild: Spänningen ökar och flottorna närmar sig en oifrånkomlig konflikt. Mecatol Rex i mitten är starkt ockuperad av lila spelare (Tessy).
Det här börjar dra ut på det. Några sista tankar om spelsystemet innan slutklämmen?
Ja, lite kort om raserna man kan välja mellan. Det finns totalt 10 olika raser att spela med. Alla med deras unika startenheter, start-teknologier och specialförmågor. Just specialförmågorna påverkar spelet stort och bidrar till att varje spelare känner sig unik och kan lägga upp sin strategi lite annorlunda än de andra spelarna gör. Dessutom har varje ras en väldigt omfattande historia skrivet på baksidan av sitt kort som är spännande att läsa igenom och ger djup och förståelse för spelet.

Bild: De olika tio lagen som man kan spela som i Twilight Imperium. I förgrunden ses de skolade "Jol-Nar" med sin förkärlek för teknologi medans Xxcha som ligger precis bakom favoriserar konflikter.
Så vad tycker du om Twilight Imperium?
Om det inte gått fram ännu så tycker jag detta är ett fantastiskt spel! Det är ett rymdäventyr där fokus ligger lika mycket på politik, handel och struktur som på krig. Variationerna är oändliga och jag tror knappt det är möjligt att tröttna på spelet då det innehåller en sån uppsjö av olika lag, strategier, politiska händelser, kort och planetsystem. Mycket av spelets olika element är verkligen uppbyggt att vara just fräscht varje ny match och det är fascinerande att det blivit så bra som det blivit. Några nackdelar finns det dock. Speltiden är ibland lång men tack vare stor interaktion mellan spelarna är det inget större problem alls. Imperial-initiative-strategi-cykeln är olycklig och jag är glad att det finns lösning för det i expansionen. Förutom dessa småmissar tror jag inte många skulle tycka att Twilight Imperium är annat än en riktig höjdare! Det har allt och lite till man letar efter hos ett strategiskt brädspel och genomför varje punkt med bravur.
Betyg: 9/10

Bild: Twilight Imperium tar _mycket_ bordsplats! Och detta är ändå bara en match med tre personer. Ska jag spela med sex personer får vi kanske spela på golvet?..
Kommentarer
Trackback