Chopin - mannen, konstnärskapet och sjukdomen

I torsdags kväll sammanstrålade jag och Tessy med två kompisar för att lyssna på både Chopins musik som berättelsen om hans liv. Det var Läkarsällskapet i Lund som hade anordnat att läkaren och pianisten Hans Persson kom till Universitetsaulan i Lund för att i två timmar redogöra om hela Chopins liv, hans resor, musikskrivande, förhållanden och sjukdomar. Allt lagom avvägt med musik från Chopin framfört på flygeln av Hans Persson själv.

När vi anlände blev vi väl mottagna och evengemangsansvarige strålade över att "några" studenter hade hittat dit i alla fall. Deras intentioner hade varit att försöka värva fler läkarstudenter till dessa händelser men då, förutom oss, det mest bestod av grånade professorer där inne hade de "katastrofalt misslyckats" som han sa.

Hela tillställningen var riktigt trevlig tyckte jag. Hans Persson berättade ingående om Chopins liv och lyckades verkligen fånga Chopins kämpande mot sin sjukdom och på vilket sätt hans olika livsöden påverkade hans musikskapande. Det var rörande att höra det mörka Sonata Op. 35 No. 2 (mer känd som begravningsmarchen) som Chopin ska ha skrivit efter att det tagit slut med hans dåvarande förälskelse.


Bild: Målning av Chopin gjord av en av hans goda vänner och den tavla som Chopin själv tyckte mest om.

Eftersom i princip alla i pubilken var läkare av något slag handlade en del av kvällen även om Chopins sjukdom som tog hans liv redan vid 39 års ålder. Den tidigare kända teorin om lungtuberkulos invände Hans Persson mot och, med stöd från olika artiklar, hade han kommit fram till att Chopins symptom mest stämde överens med sjukdomen cystisk fibros.

En lyckad kväll verkligen, och tack säger jag till Kenny som kom på den strålande idé!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0